Без цукру, зі стевією!
ico Адреса: 03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А
ico Мова
ico
ico
ico
Товарів На суму
0 шт. 0.00 грн
Без цукру, зі стевією!
03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А
Повернутися до статей

Кето дієта: меню на тиждень по днях, результати й відгуки дієтологів

Кетогенна дієта грунтується на відмові від продуктів з високим вмістом вуглеводів і входом організму в кетоз — стан, коли організм черпає енергію з внутрішніх резервів організму, а не глюкози. При цьому глюкоза все ще залишається необхідною для живлення мозку — у цьому основна відмінність кето-дієти від голодування. Дієта припускає достатнє харчування, яке здатне забезпечити організм енергією високої якості.

Переваги й недоліки кето-діети

Раніше кетогенну дієту використали для лікування захворювань, у тому числі захворювань головного мозку і нервової системи. Це пояснюється основним принципом такого режиму харчування: при скороченні запасів глюкози мозок переходить на споживання жирів і кетонових тіл, що утворюються в організмі.

Кето дієта: меню на тиждень по днях, результати й відгуки дієтологів

У переваги дієти можна записати її безпеку та ефективність — вага активно йде вже на першому тижні, і при цьому організм зберігає сили, на відміну від голодування, яке не має такої якості.

До мінусів кето-дієти відносяться її початкові побічні ефекти — слабкість, неприємний ацетоновий запах з рота. Крім того, якщо не стежити за раціоном і вживати занадто мало клітковини, можуть розвинутися несприятливі наслідки для травної системи.

Зразкове харчування на тиждень

Практично повне виключення вуглеводів з раціону означає, що заборонені усі овочі, окрім зелених, а усього за добу можна спожити не більше тридцяти грамів вуглеводів. При цьому енергетичний баланс заповнюється шляхом отримання великої кількості жирів з їжі: за відсутності постійного припливу цукру з білків утворюються кетонові тіла, які разом з отриманими жирами активно засвоюються тілом.

Складаючи раціон на тиждень, ми рекомендуємо дотримуватися декількох простих принципів при заготівлі рецептів:

  • велику частину жирів залишайте на сніданок — саме уранці організму треба отримати максимум енергії, і саме в жирах міститься найбільше калорій;
  • м’ясо, рибу й інші білкові продукти краще залишити на обід, не забувши супроводжувати їх смачним гарніром;
  • вечерю рекомендується залишити легкою — простий зелений салат, заправлений маслиновою олією, буде досить, щоб насититися;
  • один продукт можна використати по-різному — експериментуйте. Наприклад, в понеділок можна поснідати омлетом з беконом, а в середу з’їсти на сніданок яєчню з овочами й спеціями;
  • створіть наперед меню з улюбленими низьковуглеводними рецептами — так простіше орієнтуватиметься в раціоні. Для любителів солодких десертів кращою альтернативою звичного цукру будуть солодощі зі стевією.

Кето дієта: меню на тиждень по днях, результати й відгуки дієтологів

При цьому не варто забувати про обмеження такого харчування — під заборону потрапляє усе борошняне з пшеничного борошна, крохмальне, солодке з використанням звичного цукру, та і в цілому будь-які продукти, у складі яких є багато цукру і вуглеводів. До речі, “знежирена” молочка потрапляє в цю категорію, оскільки в ній мало жирів, які тут же відшкодовуються виробником у вигляді великої кількості цукру у складі — така якість продукту явно не підходить для кето-дієти.

Що радять дієтологи?

Попри поширеність дієти, багато дієтологів рекомендують в першу чергу ознайомитися з принципом її роботи та протипоказаннями, перш ніж почати худнути таким чином. Різкий вхід в кетоз може призвести до судом, слабкості, головного болю, а також загострення деяких захворювань травної системи — як виявлених, так і до цього моменту прихованих.

Кетогенна дієта — все ще дієта, і хоч на відміну від голодування вона дозволяє смачно і відносно повноцінно харчуватися, консультація лікаря перед нею потрібна.

ico Наш інстаграм
×
Кошик