Без цукру, зі стевією!
ico Адреса: 03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А
ico Мова
ico
ico
ico
Товарів На суму
0 шт. 0.00 грн
Без цукру, зі стевією!
03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А
Повернутися до статей

Стевія: шкода, користь стевії та інших підсолоджувачів

Як тільки у сфері правильного харчування з’являється новий суперпродукт, то його відразу оточують міфи. Так відбувається і з цукрозамінником. Про те, що білий рафінад не має корисної цінності й несе шкоду організму, вже відомо напевно. А ось його заміна все ще викликає сумніви. Особливо сумніваються ті, хто ще жодного разу не пробував солодощі, приготовані з натуральних підсолоджувачів, такі як печиво зі стевією.

Стевія: шкода, користь стевії та інших підсолоджувачів

Найчастіше міфи з’являються там, де мало інформації. Наприклад, стевія як джерело корисної солодкого смаку відома як щось нове, незвичне. Хоча вона заслуговує того, щоб повністю витіснити білий рафінад з правильного харчування. Ми зібрали факти про популярні цукрозамінники, які використовують як у харчовій промисловості, так і в домашньому харчуванні.

Види замінників цукру

Причина, по якій вчені шукають в природі або створюють замінники звичайного цукру, зрозуміла: цукор несе шкоду у вигляді підвищення рівня інсуліну в крові, появи карієсу і збільшення ваги. Сьогодні вже існує кілька підсолоджувачів, які не тільки нешкідливі, але ще й корисні. Головне, що наука йде назустріч ласунам: створює такі корисні замінники, смак яких як і раніше солодкий.

Всі сучасні підсолоджувачі поділяються на:

Штучні замінники створюються синтетичним шляхом, а натуральні – через обробку рослин для створення витяжки або концентрованого екстракту. Всі синтетичні підсолоджувачі мають нульову енергетичну цінність, а натуральні – по-різному: з калорійністю трохи нижче цукру, низькокалорійні й безкалорійні.

Натуральні цукрозамінники

На відміну від цукру-рафінаду, всі види підсолоджувачів рослинного походження мають корисні властивості. Але також вони відрізняються смаковими якостями. Щоб вибрати кращий варіант для правильного раціону харчування або нової дієти, потрібно розглянути найпопулярніші замінники:

  • фруктоза,
  • сорбіт,
  • стевія.

Фруктоза міститься у фруктах, пилку рослин (у меді), має приємний солодкий смак, низький глікемічний індекс і калорійність майже рівну цукру.

Стевія: шкода, користь стевії та інших підсолоджувачів

Сорбіт за хімічною формулою не є вуглеводом, а значить, не засвоюється організмом і не впливає на рівень глюкози в крові; за смаком сорбіт значно поступається рафінаду.

Стевія має інтенсивний солодкий смак (у 200-300 разів солодше цукру); нульову калорійність, не засвоюється організмом, не впливає на роботу підшлункової залози, не втрачає смакових якостей при термічній обробці.

Також в якості натурального підсолоджувача використовуються ксиліт, сироп топінамбура, нектар агави, однак вони менш популярні, ніж описані вище цукрозамінники.

Штучні замінники цукру

Синтетичні цукрозамінники виробляються штучним шляхом. Найбільш популярні з них:

  • сукралоза,
  • аспартам,
  • сахарин.

Сукралоза, яку роблять зі звичайного цукру, безпечна, має нульову калорійність і при цьому солодше рафінаду в 600 разів.

Аспартам інтенсивно солодкий (у 200 разів більше, ніж кристалічний цукор), низькокалорійний, але не підходить для приготування їжі з термічною обробкою.

Сахарин має гіркувато-солодкий смак, не має енергетичної цінності. Важливо мати на увазі, що є обмеження за добовою дозою в його вживанні.

Користь стевії

Серед натуральних цукрозамінників лідуюча позиція належить стевії. Це назва квітучого куща, який інакше ще називають медовою травою. Її екстракт має унікальні властивості:

  • володіє нульовим глікемічним індексом,
  • не має енергетичної цінності,
  • має яскраво виражений солодкий смак
  • використовується у випічці й приготуванні гарячих напоїв.

Людям, що страждають від зайвої ваги, лікарі рекомендують харчуватися без цукру, а замість нього вживати домашні страви або готові продукти зі стевією. Корисними й одночасно смачними можуть бути ваші улюблені:

  • торти та пироги,
  • будь-яке варення і цукерки,
  • солодкий крем і морозиво,
  • зефір і шоколад,
  • пряники й печиво.

Стевія є частиною правильного харчування, оскільки не засвоюється організмом, а значить, не збільшує вагу. Також вона корисна людям з діабетом другого типу, тому що не впливає на рівень глюкози в крові. А людям з гіпертензією даний екстракт допомагає нормалізувати кровообіг і вирівняти серцевий ритм.
Стевія: шкода, користь стевії та інших підсолоджувачів

Шкода стевії

Оскільки властивості стевії привернули увагу прихильників правильного харчування по всьому світу, то вторинний продукт медової трави вивчався досить довго. В ході досліджень ВООЗ прийшов до висновку, що стевіозиди через вплив на кровообіг не варто приймати як біодобавку людям, які проходять курс лікування протизапальними або протигрибковими препаратами.Також слід утриматися від одночасного прийому цього натурального цукрозамінника й антихолестеринових препаратів.

ico Наш інстаграм
×
Кошик