Усупереч стереотипам кето-дієта не має на увазі домінування білку в раціоні — окрім м’яса, на ній можна їсти дуже багато смачних продуктів. Обмеження вуглеводів з переважним вживанням білку — це трохи інша історія, в рази відмінна за своїми принципами й ефективністю від кетогенної дієти.
Тут же украй важливі жири — саме з них організм отримує максимум енергії на тлі відсутності постійного джерела глюкози й інших вуглеводів. На відміну від останніх, жири не мають свого депо в печінці на “всякий випадок”, тому для забезпечення енергетичних потреб організму при такому харчуванні необхідно забезпечити його постійним вступом жирів.
Поза контекстом кето-дієти й зниження ваги жири теж грають за “хорошу” команду: вони підтримують цілісність оболонок нервів, захищають центральну нервову систему і (якщо, звичайно, йдеться про корисні жири) запобігають розвитку атеросклерозу, знижуючи рівень холестерину.
Усі рослинні й тваринні жири, які містяться в натуральних продуктах — яйцях, м’ясі, рибі, горіхах, насінні й молочці — підходять для кето-раціону. Окрім них, корисними будуть і олії, на яких готується їжа або заправляються салати.
Є декілька критеріїв, за якими варто орієнтуватися при виборі жирного продукту:
Ще один важливий критерій — дата виробництва і термін зберігання. Рослинні олії й тваринні жири за умови, що вони не проходили додаткову обробку, дуже швидко псуються, тому чим свіжіше продукт, тим краще.
Отримати денну дозу омега-3 та інших корисних жирних кислот можна зі звичних продуктів, які легко знайдуться в холодильнику.
Якщо додати ці жири в раціон, виключивши трансжири та інші шкідливі олії, результат у вигляді зниження ваги проявиться досить скоро — особливо якщо доповнити харчування регулярними вправами вдома або у фітнес-клубі.
Не усі жири можуть стати хорошими друзями кето-дієти. Будь-яка олія, яка пройшла декілька стадій обробки, відразу ж йде в список заборонених. Щоб зрозуміти, чи шкідлива така олія, подумайте в першу чергу про продукт-джерело, з якого його добули: чи жирний він за замовчуванням?
Погодьтеся: з кукурудзи складно отримати жир — вона сама по собі не жирна. Та ж ситуація з соняшником і будь-якими трансжирами: обробка вбиває усю користь, порушуючи баланс омега-3 та омега-6 жирних кислот.
Загалом, уникати шкідливих жирів (включаючи трансжири) — хороша рекомендація не лише для кетогенної дієти, але і в цілому для здоров’я. Такі жири не несуть ніякої користі, а навіть навпаки — провокують запальні процеси в організмі та “забивають” судини атеросклеротичними бляшками.