Без цукру, зі стевією!
ico Адреса: 03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А
ico Мова
ico
ico
ico
Товарів На суму
0 шт. 0.00 грн
Без цукру, зі стевією!
03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А
Повернутися до статей

Кето жири: які з них кращі, хороші, погані

Усупереч стереотипам кето-дієта не має на увазі домінування білку в раціоні — окрім м’яса, на ній можна їсти дуже багато смачних продуктів. Обмеження вуглеводів з переважним вживанням білку — це трохи інша історія, в рази відмінна за своїми принципами й ефективністю від кетогенної дієти.

Тут же украй важливі жири — саме з них організм отримує максимум енергії на тлі відсутності постійного джерела глюкози й інших вуглеводів. На відміну від останніх, жири не мають свого депо в печінці на “всякий випадок”, тому для забезпечення енергетичних потреб організму при такому харчуванні необхідно забезпечити його постійним вступом жирів.

Поза контекстом кето-дієти й зниження ваги жири теж грають за “хорошу” команду: вони підтримують цілісність оболонок нервів, захищають центральну нервову систему і (якщо, звичайно, йдеться про корисні жири) запобігають розвитку атеросклерозу, знижуючи рівень холестерину.

Які жири підходять для кето-дієти?

Усі рослинні й тваринні жири, які містяться в натуральних продуктах — яйцях, м’ясі, рибі, горіхах, насінні й молочці — підходять для кето-раціону. Окрім них, корисними будуть і олії, на яких готується їжа або заправляються салати.

Кето жири: які з них найкращі, добрі, погані

Є декілька критеріїв, за якими варто орієнтуватися при виборі жирного продукту:

  • чистота олії. Чим вона чистіша, тим краще — обирайте тільки натуральні й мінімально оброблені продукти;
  • співвідношення жирних кислот. Пропорція один до чотирьох — приклад ідеального балансу жирних кислот, що забезпечує максимум користі для тіла, але й олії, багаті омега-3 та омега-6 в співвідношенні 1 до 10, теж можуть стати корисними.

Ще один важливий критерій — дата виробництва і термін зберігання. Рослинні олії й тваринні жири за умови, що вони не проходили додаткову обробку, дуже швидко псуються, тому чим свіжіше продукт, тим краще.

Де знайти жири, відповідні для кетозу?

Отримати денну дозу омега-3 та інших корисних жирних кислот можна зі звичних продуктів, які легко знайдуться в холодильнику.

  1. Вершкове масло — ідеальний варіант для кетозу. Окрім високого вмісту вітамінів, в складі є лінолева кислота. Крім того, вершкове масло підходить для усього — закусок, десертів, навіть деяких салатів. Головне — вибирати масло з жирністю більше 82.5 відсотків — воно не лише ідеально підходить для випічки, але і в цілому якісніше.
  2. Кокосова олія — багата на вітаміни й жирні кислоти, що провокують кетоз. На ній можна і смажити, її можна додавати куди завгодно, і при цьому вона навіть витримає будь-яку температуру, не втративши своїх корисних якостей — ідеальна для випічки. У складі є вітаміни, а також тригліцериди середнього ланцюга в максимальній кількості — це ідеальний продукт для входу в кетоз і ефективного спалювання жиру. А ще кокосова олія може замінити бальзам для тіла або крем — теж користь.
  3. МСТ-олії, вони ж тригліцериди середнього ланцюга, ми винесемо тут в окрему категорію. Вони не підходять для будь-яких маніпуляцій, що включають нагрів, а також не мають видатних органолептичних якостей, зате їх додавання у блюда або заправка салатів дозволяє прискорити метаболізм і дати щонайпотужніший заряд енергії тілу. Крім того, тригліцериди відмінно вбудовуються в стінку кишечника, налагоджуючи його роботу.
  4. Оливкова — фаворит для заправки салатів. Містить ідеальне співвідношення омега-3 та омега-6, що дозволяє знижувати рівень холестерину в крові, тим самим запобігаючи розвиток атеросклерозу. Маслинову олію не нагріти, особливо якщо вона якісна — холодного віджимання, без обробки — зате вона відмінно вписується у будь-які холодні закуски й салати.

Кето жири: які з них найкращі, добрі, погані

Якщо додати ці жири в раціон, виключивши трансжири та інші шкідливі олії, результат у вигляді зниження ваги проявиться досить скоро — особливо якщо доповнити харчування регулярними вправами вдома або у фітнес-клубі.

Яких жирів варто уникати в кето-раціоні?

Не усі жири можуть стати хорошими друзями кето-дієти. Будь-яка олія, яка пройшла декілька стадій обробки, відразу ж йде в список заборонених. Щоб зрозуміти, чи шкідлива така олія, подумайте в першу чергу про продукт-джерело, з якого його добули: чи жирний він за замовчуванням?

Погодьтеся: з кукурудзи складно отримати жир — вона сама по собі не жирна. Та ж ситуація з соняшником і будь-якими трансжирами: обробка вбиває усю користь, порушуючи баланс омега-3 та омега-6 жирних кислот.

Загалом, уникати шкідливих жирів (включаючи трансжири) — хороша рекомендація не лише для кетогенної дієти, але і в цілому для здоров’я. Такі жири не несуть ніякої користі, а навіть навпаки — провокують запальні процеси в організмі та “забивають” судини атеросклеротичними бляшками.

ico Наш інстаграм
×
Кошик