Без цукру, зі стевією!
ico Адреса: 03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А
ico Мова
ico
ico
ico
Товарів На суму
0 шт. 0.00 грн
Без цукру, зі стевією!
03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 13-А
Повернутися до статей

Чим відрізняється дієтолог від нутриціолога?

У сучасному суспільстві з’явилася тенденція до краси та здоров’я. Люди починають відмовлятися від паління і вживання спиртних напоїв, все більше займаючись спортом і обираючи правильне харчування. Самі затребувані професії на цьому етапі: дієтологи та фітнес-тренери. Але з’явився і такий фахівець як нутриціолог, який також займається питаннями правильного харчування. Він розповість, чи треба пити фіточай чи замінити звичайний зефір виробом зі стевії.

Чим відрізняється дієтолог від нутриціолога?

Хто такий дієтолог?

Дієтологом може бути тільки лікар із закінченою вищою профільною освітою. Він може вести прийом, займатися діагностуванням хвороб і прописувати дієти для поліпшення здоров’я.

Такі фахівці працюють в лікарнях, на курортах, в санаторіях і інших медустановах. Окрім цього, вони можуть брати участь в різних дослідженнях.

Але в основному дієтологи не займаються позбавленням від зайвої ваги. Є один виняток з правила – ожиріння. Ця проблема торкається не зайвої ваги – це недуга, яка супроводжується гормональними, серцево-судинними та іншими проблемами.

В цьому випадку без лікування, яке призначить лікар, не обійтися. Дієтолог – експерт, основна спеціалізація якого полягає в різних варіантах харчування з метою позбавитися від конкретного захворювання. До них потрапляють пацієнти з гастритом і панкреатитом, виразковою хворобою шлунку або кишечника.

Дієтолог потрібний, якщо потрібен лікувальний раціон із-за стану здоров’я – доктор допоможе підібрати правильну дієту, яка разом з препаратами, що приймаються, допоможе швидко досягти бажаного результату.

Цікаво, що багато ендокринологів мають необхідні знання в області дієтології, оскільки складно без них лікувати таку хворобу як, наприклад, цукровий діабет.

Багато медпрацівників вважають, що правильно підібране харчування допоможе позбавитися від багатьох хвороб. Цим і займаються дієтологи.

Чим відрізняється дієтолог від нутриціолога?

Нутриціолог: хто він і чим займається?

Нутриціолог – фахівець нутриціології (наука про правильне харчування), який займається усім, що пов’язано з їжею. Такі експерти вивчають:

  • компоненти, елементи й речовини, які входять до складу їжі;
  • способи приготування різних продуктів;
  • час їди;
  • вплив конкретних інгредієнтів на організм людини;
  • метод позбавлення від хвороб, причина яких – споживання шкідливих продуктів.

Якщо виразити сенс професії нутриціолога – то це експерт, який займається вивченням того, що і як їдять люди. Він має знання про склад продуктів, навіть якщо він прихований, їх взаємодію один з одним, вплив на здоров’я, як корисний, так і шкідливий. Напрями, в яких працює нутриціолог :

  • їжа як природний аспект, виробництво і споживання;
  • обмінні процеси організму, метаболізм, вплив інгредієнтів на функціонування органів і систем;
  • профілактична і лікувальна дія на організм людей за допомогою їжі.

Варто врахувати, що нутриціолог – це не лікар, а тільки консультант по харчуванню. При цьому він може надати усі необхідні відомості відносно правильного харчування. З їх допомогою можна відкоригувати масу тіла, поліпшити самопочуття й уникнути розвитку деяких недуг, серед яких ожиріння.

Завдяки такому фахівцеві люди втрачають існуючі стереотипи й міфи про їжу, вчаться правильно розбиратися в раціоні, коригують харчування, виключаючи помилки з урахуванням бажаного результату.

Багато хто недооцінює нутриціологів, і даремно – вони так само важливі, як і інші фахівці в області харчування. При роботі з пацієнтами вони беруть до уваги фізіологічні потреби кожної людини, шкідливі звички, вивчають раціон, визначають чого недостатньо в меню, а що в надлишку. На підставі цих даних вони вчать правильно харчуватися, щоб на належному рівні підтримувати обмінні процеси в організмі.

Нутриціолог знадобиться, якщо хочеться налагодити своє харчування і при цьому бути здоровим, добре виглядати.

Дієтолог-нутриціолог

Професія нутриціолог сьогодні популярна. Застосовувати знання з практики можна, якщо працювати у сфері КХ. Фахівець в цьому допоможе усім, хто цього хоче, скоректувати харчування і поліпшити засвоєння речовин, необхідних організму. Доктор бере до уваги стан здоров’я пацієнта і покращує його в результаті зміни звичного раціону. Для цього він в меню вводить або виключає продукти, що містять бракуючі речовини. Завдяки коригуванню харчування можна забути про зайву вагу і хвороби :

  • печінки;
  • нирок;
  • ШКТ;
  • суглобів;
  • шкіри;
  • цукрового діабету та ін.

З цієї причини такий фахівець останнім часом став дуже затребуваним у пацієнтів.

Спортивний нутриціолог

Ще одна сфера роботи нутриціолога – спортивна нутриціологія. Такі фахівці займаються розробкою систем харчування для різних видів спорту для досягнення потрібних результатів : зниження або збільшення маси тіла, набору м’язової маси, “сушки” тіла. Спортивний нутриціолог допоможе підібрати необхідний вид харчування і визначити помилки в наявному раціоні. Займається він:

  • веденням щоденника харчування;
  • визначенням добового споживання калорій, витрати енергії;
  • використанням в спорті БАДів;
  • формуванням здорових харчових звичок.

Для людей, які займаються спортом, професійно або як аматори, знадобиться консультація цього експерта.

Нутриціолог і дієтолог – так в чому ж відмінності?

Чим відрізняється дієтолог від нутриціолога?

Часто критиці піддається важливість і сенс нутриціології. Особливо цим “грішать” дієтологи. Нерідко ці дві професії плутають, попри те, що вони відносяться до абсолютно різних областей: дієтологія – медицина, а нутриціологія – наука. Сфера діяльності дієтолога і нутриціолога – харчування, але між ними є істотна відмінність. Так, дієтологія займається організацією правильного харчування. Фахівці цієї області допомагають підібрати збалансований раціон для конкретної людини. А нутриціолог – це експерт, що досліджує дію їжі на організм в цілому. Він займається аналізом розподілу речовин під час їжі, знаходить шкідливі, які знаходяться в їжі, що здається абсолютно безпечною.

ico Наш інстаграм
×
Кошик